Vrijwel alle boeken waar ik in begin, lees ik ook uit. Een hele enkele keer geef ik vroegtijdig op. In april was weer eens zover. In ‘100 jaar eenzaamheid’ van Gabriel Garcia Marquez wordt het verhaal verteld van meerdere generaties van dezelfde familie. De verteller ratelt aan een stuk, er zijn geen hoofdstukken, en de pagina’s zijn van boven tot onder gevuld met tekst. Op zich geen probleem, maar het begon mij na zo’n twee weken - en 200 bladzijden verder - wel tegen te staan. Wie weet zal ik er ooit nog eens een poging aan wagen. Gelukkig waren er genoeg andere boeken om te lezen de afgelopen maand. Lees hier welke boeken ik las in april 2021.
‘De tolk van Java’ stond al een lange tijd op mijn wil-ik-lezen-lijst en nadat ik ‘m laatst tweedehands zag liggen nam ik het boek direct mee. Wat een verpletterend boek! Het beschrijft het verhaal van de zoon van een Helmondse schoenmakersdochter en een Indische voormalige oorlogstolk. Er wordt heel mooi beschreven hoe de gewelddadige geschiedenis tijdens en na de WO2 in Indië individuele levens kan beïnvloeden. Zelfs met generaties die de oorlog zelf niet hebben meegemaakt. Het boek is eerlijk, rauw en vooral ontzettend mooi!
Alfred Birney - De tolk van Java ~ 531 pagina’s
Meindert Talma is een Nederlandse zanger, toetsenist, schrijver en bovenal absolute cultheld. ‘Kriebelvisje’ is een anekdotische roman over zijn leven - vooral vlak na zijn studententijd. Vele absurde verhalen en anekdotes passeren de revue. Soms melancholisch, altijd vermakelijk. Een boekje waar je snel doorheen bent. Ieder hoofdstuk heeft de titel van een liedje dat hij uitbracht op het album Kriebelvisje.
Meindert Talma - Kriebelvisje ~ 157 pagina’s
Dan een kinderboek. ‘Ronja de roversdochter’ van Astrid Lindgren. Ik luister vaak naar de podcast Drie Boeken en hierin hield schrijfster Sien Volders een vlammend betoog over dit boek. Ik heb het als kind nooit gelezen maar was door haar verhaal wel nieuwsgierig. En terecht zo bleek. Wat een sterk boek. Ook voor volwassenen goed te lezen. Ronja raakt bevriend met Birk, de zoon van een rivaliserende roversbende. Samen trekken zij ten strijde tegen het roversbestaan en proberen hun vaders van de zinloosheid van het roven te overtuigen. Een mooi verhaal over vriendschap, ouderschap en moraliteit. Zeker de moeite waard om eens te lezen!
Astrid Lindgren - Ronja de roversdochter ~ 187 pagina’s
In ‘Jij zegt het’ schrijft Connie Palmen een roman uit het oogpunt van Ted Hughes. De dichter en man van Sylvia Plath die naar haar zelfdoding in 1963 werd verketterd door de buitenwereld. In dit boek wordt een ander beeld geschapen en komt Hughes er genadiger vanaf maar pleit hij zichzelf ook zeker niet vrij van alle beschuldigingen aan zijn adres. ‘Jij zegt het’ staat vol met prachtige, zinderende zinnen die als een stortvloed over je heenkomen. Het leest als een trein en laat je als lezer niet meer los. Niet gek dus dat Palmen in 2016 hier de Libris Literatuurprijs voor heeft ontvangen.
Connie Palmen - Jij zegt het ~ 264 pagina’s
Na de ‘Coronakronieken’ afgelopen januari las ik nu voor de tweede keer een boek van Daan Heerma van Voss: ‘De bange mens’. Hierin gaat Heerma van Voss op rondreis in de wereld van de angsten. Zijn eigen angsten lopen als een rode draad door het boek en ondertussen komen filosofen, neurologen, psychiaters, psychotherapeuten en collega-angstigen langs. Non-fictie zoals ik het zelf graag lees: informatief, goed geschreven, persoonlijk en met de nodige humor. Want goed geschreven is dit boek zeker!
Daan Heerma van Voss - De bange mens ~ 298 pagina’s
Dan een heel bijzonder boekje: ‘Biografie van een vlieg’ van Jaap Robben en Paul Faassen. Een kort verhaal dat eerst als wandelverhaal op grote borden door de stad Nijmegen is geplaatst. Nu uitgegeven door Uitgeverij Loopvis in een prachtig gebonden boekje met schitterende illustraties van Paul Faassen. In 23 hoofdstukken - het aantal dagen in het leven van een vlieg - beschrijft Robben het leven van een vlieg in al zijn stadia. Het lukt de schrijver in slechts enkele zinnen het hele leven van een vlieg weer te geven en een compleet verhaal van te maken. Een absolute leestip en ook leuk om als cadeau weg te geven. Mocht je geïnteresseerd zijn bestel het dan rechtstreeks bij de kleine uitgeverij Loopvis via www.nozelheden.nl
Jaap Robben en Paul Faassen - Biografie van een vlieg ~ 64 pagina’s
In ‘Alle dagen samen’ beschrijft Erwin Mortier door de ogen van een jongen van 5 de dagen rondom het overlijden van zijn overgrootvader. Doordat de jongen zelf ziek is krijgt de vertelling ook iets van een hallucinatie. Flarden van gesprekken van tantes, nichtjes en ouders worden afgewisseld met heldere momenten. Door deze manier van schrijven moet je geconcentreerd lezen; je moet er wat moeite voor doen. Hierdoor ben je ook in staat om de prachtige taal beter tot je te nemen en zo optimaal te genieten van het boek. Want dat Mortier kan schrijven is een feit. Hij schreef met ‘Alle dagen samen’ een novelle die voor poëzie kan doorgaan.
Erwin Mortier - Alle dagen samen ~ 95 pagina’s
Ik had nog nooit iets gelezen van - wat in veel kringen wordt gezien als - de koning van het korte verhaal, Anton Tsjechov. In de bundel ‘De dame met het hondje’ zijn vijf van zijn verhalen gebundeld, verhalen die hij schreef tussen 1892 en 1899. Doordat elke zin raak is zijn de verhalen stuk voor stuk compleet. Er staat geen zin teveel maar ook niet te weinig. Complete werelden worden geschetst en de personages komen telkens tot leven. Zeer knap geschreven en ik ga zeker meer van de beste man lezen.
Anton Tsjechov - De dame met het hondje (en andere verhalen) ~ 116 pagina’s
Op dit moment lees ik ‘Boven is het stil’ van Gerbrand Bakker en dat is tot nu toe ook zeker de moeite waard! Hierover meer in mei. Daarnaast ben ik bezig in ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’ van Bill Bryson. Dit non-fictiewerk lees ik verspreid tussen de andere boeken door.

Reactie plaatsen
Reacties