• Tweedehands boeken
  • Gratis verzending (NL) vanaf €30,-
  • Altijd gratis bezorging in Dalfsen

Uitgelezen - maart 2021

Waar februari met 5 boeken misschien een wat karige maand was,  maakt maart dat ruimschoots goed. In totaal las ik tien boeken uit. Er zaten mooie romans bij, weer veel korte verhalen en sterke non-fictie. Ook las ik na lange tijd weer eens een thriller. Lees hieronder een kort verslag van mijn leesmaand maart 2021. 


Ik ben een groot liefhebber van de romans van Haruki Murakami. En 'De opwindvogelkronieken' was er weer eentje hoor. Maar liefst 890 pagina’s aan surrealisme en bijzondere personages. Het boek gaat over een man, Toru Okada, die zijn baan verliest, zijn kat kwijtraakt en wordt verlaten door zijn vrouw. De stappen die hij vervolgens neemt op zoek naar zijn kat en zijn vrouw brengen hem met de meest bijzondere figuren in aanraking. Onder andere twee zussen met de voornamen Malta en Kreta, een vreemd buurmeisje en een paar voormalige militairen. De manier waarop Murakami dit allemaal verenigd tot een coherent verhaal maakt dat je steeds verder blijft lezen. Het had wat mij betreft in 100 bladzijden minder gekund maar het was zeker weer een mooi boek!  

Haruki Murakami - De opwindvogelkronieken ~ 890 pagina’s

 

Vervolgens las ik het boek waarin de bundels 'Electriciteit' en 'Hier wonnen ook mensen' van Rob van Essen zijn samengevoegd. In zijn korte verhalen lukt het Van Essen steeds weer om in enkele alinea’s een complete wereld op te roepen en personages sterk neer te zetten. Sommige personages komen in meerdere verhalen terug maar in principe staan alle verhalen op zichzelf. De taal en de stijl van Van Essen zijn ongeëvenaard. Het mooie aan korte verhalen is ook dat je ze kan verspreiden over de tijd. Je pakt het boek en leest een verhaal en je legt het weer weg tot een tijd dat je weer tijd of zin hebt om een verhaal te lezen. In het geval van Rob van Essen komt hier echter weinig van terecht. Je wilt doorlezen. Omdat je benieuwd bent naar het volgende verhaal. Tussen de verhalen door even laten bezinken wat je zojuist hebt gelezen… En weer door! 

Rob van Essen - Electriciteit & Hier wonen ook mensen ~ 400 pagina’s 


In de kringloopwinkel liep ik tegen een mooie gebonden uitgave aan van 'Aanelkaar' van Remco Campert en Kees van Kooten uit 2019. De heren schrijven al zo’n vijftig jaar brieven, kaartjes, kattebelletjes aan elkaar en besloten in 2018 om een tijdje te corresponderen om dat te laten bundelen tot een boekje. Het staat vol met anekdotes, gedachten, overpeinzingen en observaties. Tijdens het lezen merk je de ervaring van beide schrijvers en de humor waar beide van de tenen tot de kruin vol mee zitten. Leuk om deze briefwisseling te lezen, heel vermakelijk maar het had ook niet dikker hoeven zijn.

Kees van Kooten en Remco Campert - Aanelkaar ~ 167 pagina’s 

 

Meer dan tien jaar geleden las ik de wereldberoemde Millennium-trilogie van Stieg Larsson met erg veel plezier. De boeken zitten vernuftig in elkaar en op het eind komen alle verhaallijnen mooi samen. Na de dood van Larsson heeft David Lagercrantz het stokje overnomen en er nog enkele delen aan de serie vast geplakt. Aangezien ik de oorspronkelijke serie heel erg mooi vond heb ik daarna ook deel 4 en 5 - van Lagercrantz - gelezen en toen ik dus het laatste deel 6 ' Zij die moet sterven'   tegenkwam kon ik dit niet laten liggen. In dit boek komen hoofdrolspelers Lisbeth Salander en Mickael Blomkvist - weer - in allerlei problematische situaties terecht die ze uiteindelijk tot een goed einde weten te brengen. Maar waar Larsson in zijn boeken de tijd neemt om alle personages tot leven te wekken en uit te diepen, propt Lagercrantz veel personages en verhaallijnen in ‘slechts’ 350 pagina’s. Hierdoor blijft het vlak en wordt het ongeloofwaardig. Jammer. Als het goed is - en dat is te hopen- is deel 6 het laatste deel. 

David Lagercrantz - Zij die moet sterven ~ 351 pagina’s 

 

Hierna pakte ik er weer eens een echte onvervalste Nederlandse klassieker bij; 'De aanslag' van Harry Mulisch. Dit boek stond al enige tijd in de kast maar tot op heden trok het mij nog niet echt om erin te gaan starten. Volledig ten onrechte zo bleek. Wat een mooi boek! In 1944 wordt voor het huis van de tienjarige Anton Steenwijk de plaatselijke politieagent - lid van de NSB - van zijn fiets geschoten. Wat volgt is een intrigerend verhaal waarbij uiteindelijk blijkt dat in deze oorlog niets is wat het op het eerste oog lijkt. Het is zo goed geschreven en zit zeer vernuftig in elkaar. Kortom: een ontzettend mooi boek!

Harry Mulisch - De aanslag ~ 254 pagina’s 

 

De sport die zich het beste leent voor verhalen en romans is uiteraard Wielrennen. Naast dat ik zelf ook graag op de fiets zit, lees ik graag over deze prachtige sport, de verhalen zijn eindeloos. Nu koos ik voor een Roman. 'Op de helling' van Boudewijn Smid doet erg denken aan het bekendere Ventoux van Bert Wagendorp. Het is een boek over een mannenvriendschap die jaarlijks wordt beleefd met een week op de racefiets door de Franse bergen. Op de helling blijft wat eendimensionaal en er had van mij wat meer diepgang in de personages gemogen. Ook werd de ontknoping wat afgeraffeld voor mijn gevoel. Toch was het een vermakelijk boek om na een zondagochtendrondje op de eigen racefiets te lezen. De snelheid lag bij het lezen hoger dan op de fiets… 

Boudewijn Smid - Op de helling ~ 217 pagina’s 

 

Vervolgens las ik weer eens een boek van Dave Eggers, vooral bekend van zijn roman De Cirkel. Ik las al verschillende boeken van hem waarbij Wat is de Wat mijn absolute favoriet is. Ook 'Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig?' mag er zeker zijn. Een uniek boek met uitsluitend dialogen, dat ervoor zorgt dat je door het boek heen gezogen wordt. Het verhaal gaat over een man van middendertig die verschillende mensen ontvoerd die hij verantwoordelijk acht voor zijn mislukte leven. Door ze te verhoren en te laten bekennen wat ze fout hebben gedaan, hoopt hij op gerechtigheid. Wat dat ook moge zijn. Een bijzonder boek, dat bijzonder goed geschreven is. Het zet te denken over de tijdsgeest en raakt actuele thema’s. Dit boek misstaat niet in de lange rij met mooie boeken van Dave Eggers.   

Dave Eggers - Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig? ~ 204 pagina’s 

 

Jesse Frederik - journalist van De Correspondent - schreef een ontluisterende reconstructie van de toeslagenaffaire; ' Zo hebben wij het niet bedoeld'. Frederik schetst hoe het samenspel van De Belastingdienst, tweedekamerleden, topambtenaren en de verschillende media hebben bijgedragen aan dit gigantische drama. Bizar om te lezen hoe de verschillende structuren lopen en wat de uitwassen van deze constructies soms kunnen zijn. De meeste schakels in het systeem lijken hun werk naar eer en geweten uit te voeren maar worden beperkt door tijd, geld en/of verantwoordelijkheid. Daarbij lijkt het alsof niemand het totale plaatje overziet en de regie neemt. Het is allemaal heel lekker opgeschreven en leest dan ook als een trein. Enig minpuntje: de schrijver blijft wel erg lang hangen in de kritiek op zijn collega journalisten en dat oogt hierdoor meer als een persoonlijke afrekening dan als dat het bijdraagt aan het complete verhaal. 

Jesse Frederik - Zo hebben we het niet bedoeld ~ 351 pagina’s (+ 50 pagina’s aan bronvermelding ;-))

 

In een aflevering van de Radio1-boekenpodcast werden de verhalen van Etgar Keret besproken en aangeraden. De titel 'Mijn konijn van vaderskant' was voor mij op zichzelf al genoeg reden om dit boek aan te schaffen en het enthousiasme van Liesbeth Slaats maakte het plaatje compleet. In zijn korte verhalen schept Keret een absurde wereld waarin alles mogelijk is en toch geen moment ongeloofwaardig wordt. Het staat bol van bijzondere personages en verrassende plotwendingen. Zo is er een verhaal over een miljardair die - om de verveling tegen te gaan - rechten op verjaardagen opkoopt om zo iedere dag jarig te zijn. Want waarom zou je maar eens per jaar je verjaardag kunnen vieren? In het titelverhaal verandert de vader van drie zusjes in een konijn. En verderop in het boek wordt Adolf Hitler gekloond zodat hij alsnog berecht kan worden. Voor mij ws dit de eerste kennismaking met de verhalen van Etgar Keret en dit smaakt zeker naar meer!

Etgar Keret - Mijn konijn van vaderskant ~ 241 pagina’s 

 

Tot slot las ik deze maand Papieren Tijgers van Gerrit Komrij. Komrij is een meester in zijn beschouwingen op de maatschappij en in polemische stukken over literatuur en kunst. In deze bundel zijn vooral stukken over literatuur opgenomen. De bundel start met een stuk waarin hij de latere delen van Pietje Bell fileert op Komrij’s kenmerkende wijze: goed onderbouwd, vilein, en bovenal met prachtige taal. In de opvolgende stukken weet hij ook veel collega schrijvers op briljante wijze neer te sabelen. Aan het einde van de bundel zit er nog een hoofdstuk met lovende recensies van boeken. Waaronder een stuk over een verhalenbundel van Bob den Uyl. Toevallig heb ik daar meerdere bundels van op voorraad dus ik ga die zelf binnenkort ook maar eens lezen!

Gerrit Komrij - Papieren Tijgers ~ 222 pagina’s 

 

Op dit moment ben ik nog bezig in 100 jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez. Ik moet zeggen dat het tot nu toe - ik ben halverwege - een mooi boek is maar het niet echt vlot gaat. Er zijn geen hoofdstukken en de pagina’s staan van boven tot onder helemaal volgeschreven. Dit haalt de vaart wel uit mijn leessnelheid merk ik. Meer over dit boek en de andere boeken die ik in april zal uitlezen de volgende keer. 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.