Vanaf heden zal ik maandelijks op deze plek verslag doen van de afgelopen leesmaand, míjn leesmaand. Als geheugensteuntje voor mezelf en wellicht ter inspiratie van jullie om een boek juist wel of juist niet te gaan lezen. Te beginnen met januari 2021, hier komt ie:
Ik begon het jaar met een terugblik. Een terugblik op de eerste maanden na de komst van Corona naar Nederland. In 'Coronakronieken' laat Daan Heerma van Voss verschillende personen aan het woord via eigen dagboekfragmenten en aantekeningen. Hierdoor ontstaat er een brede blik op de gevolgen van Corona op de samenleving en de particuliere levens. Een boek waarmee ook volgende generaties een mooi beeld krijgen van de eerste maanden van de pandemie. Fijne bijkomstigheid is dat de volledige opbrengst van de verkoop van dit boek ten gunste komt van de boekhandel.
Daan Heerma van Voss - Coronakronieken ~ 256 pagina's
Na de non-fictie van Heerma van Voss herlas ik 'Kartonnen dozen' van mijn favoriete schrijver Tom Lanoye. Ik lees nooit boeken meerdere keren; voor Lanoye maak ik graag een uitzondering. Kartonnen dozen is het tweede deel van de Wase-trilogie, de autobiografische cyclus van Lanoye. In deze korte roman, of novelle zo je wilt, brengt Lanoye naast een ode aan zijn eerste jeugdliefde ook een verslag van zijn ontdekkingstocht naar zijn eigen seksualiteit. Daar komt de magistrale taal van Lanoye nog bij; voor mij was het zeker een tweede keer lezen waard!
Tom Lanoye - Kartonnen dozen ~ 160 pagina's
Dan nu één van de bestsellers van de laatste jaren. Normaal gesproken ben ik daar niet heel gevoelig voor en laat ik de bestsellers links liggen, maar dit boek sprak mij wel aan. En dus kocht en las ik het. Met veel plezier gelukkig. 'Het zoutpad' gaat over een vrouw uit Wales die door omstandigheden alles kwijt raakt wat ze samen met haar man heeft opgebouwd. Het huis, hun bedrijf en de bijbehorende status. Tot overmaat van ramp is de man ook nog eens ernstig ziek. Ze besluiten om samen een wandeling te maken langs de kust van liefst 1014 kilometer lang. Aangezien ze rond moeten komen van een schamele uitkering overnachten ze in een goedkoop tentje. Al wandelend komen ze er achter wat er in hun leven echt toe doet en wat het leven de moeite waard maakt. Ondanks, of misschien dankzij, dat Raynor Winn nog nooit eerder een boek schreef is het zeer goed geschreven. Ze lijkt af en toe zoekend naar haar stijl wat zorgt voor een prettige afwisseling in haar manier van schrijven: dan weer lange, kronkelende zinnen dan weer kort en puntig. Dit boek is daarnaast een ware ode aan het wandelen.
Raynor Winn - Het zoutpad ~ 318 pagina's
Ik luister vaak naar de podcast van Gijs Groenteman waarin hij interviews laat horen met schrijvers, muzikanten, kunstenaars en andere personen. In 2020 was de aflevering met Anton Dautzenberg er eentje die bij mijn bleef hangen. Ik kende de schrijver op voorhand niet maar hij kwam over als een extreem vrije denker. Iemand die zich niet laat leiden door de publieke opinie en iemand die scherp zijn gedachten kan verwoorden. Bij toeval kwam 'Ik bestaat uit twee letters' uit de serie Privé-Domein in mijn handen. In dit dagboek van zijn 50ste levensjaar onderzoekt hij de verhouding met zijn tweelingbroer, duikt hij in het NSB-verleden van zijn grootouders, correspondeert hij met collega-schrijvers én recenseert hij de Donald Duck. Als lezer volg je zijn gedachten, zijn twijfels, zijn kritiek op zijn naasten, zijn liefde voor zijn naasten, zijn liefde voor heavy metal, zijn zelfverwijt, zijn worsteling met de bureaucratische gangen in de (literaire) wereld, zijn rare fratsen. Het is een van de meest fascinerende en inspirerende boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen.
A.H.J. Dautzenberg - Ik bestaat uit twee letters (Privé domein) ~ 720 pagina's
Ik kwam bij de 'De vliegenval' door een tip van Bosch&de Jong boekverkopers uit Rotterdam. Wederom non-fictie, zoals vaker deze maand. Fredrik Sjöberg is een entomoloog die onderzoek verricht naar vliegen. Zweefvliegen om precies te zijn. In dit eerste deel van een trilogie, vertelt hij over de schoonheid van knopologie; het met wetenschappelijke pretenties verzamelen van ogenschijnlijk onbelangrijke zaken als in dit geval een bepaalde vliegenfamilie. Door het op een eenvoudige manier op te schrijven neemt Sjöberg je mee naar de wereld van de entomologie en leer je het verschil kennen tussen verschillende vliegensoorten. Gelukkig is ook zelfspot Sjöberg niet vreemd en neemt hij zichzelf en zijn collega's niet té serieus.
Fredrik Sjöberg - De vliegenval ~ 236 pagina's
En in januari las ik naast het boek van Dautzenberg nog een boek uit de serie van Privé-domein. 'De buitenkant' van Gerrit Komrij, een abecedarium (prachtig woord) van een selectie van zijn uitspraken, gedachten en citaten uit interviews, toespraken en essays. In dit boek is alles op onderwerp gebundeld waardoor ook naar voren komt dat Komrij zichzelf nog wel eens tegenspreekt. Hij is ook niet te beroerd om dit te laten zien en de tegenstellingen dan onder elkaar weer te geven. Doordat het slechts fragmenten zijn wat je krijgt voorgeschoteld vond ik het af en toe wat onbevredigend. Van sommige onderwerpen zou ik graag meer willen zien. Daarvoor zal ik me tot zijn andere boeken moeten wenden, wat ook zeker geen straf is. Ondanks dat is 'De Buitenkant' mooi boek dat met de scherpe pen van Komrij en zijn vileine uitspraken zeker overeind blijft.
Gerrit Komrij - De buitenkant ~ 201 pagina's
Het zevende boek waarvan ik in januari de laatste bladzijde omsloeg is 'De Bruid' van Maarten Biesheuvel. Een verhalenbundel met 12 verhalen in de typische Biesheuvel-stijl; alledaagse taferelen met 'normale' personages ontspinnen zich in surrealistische situaties waarbij de personages ook bijzondere afslagen nemen. Het mooiste verhaal uit deze bundel is wat mij betreft 'De trui' waarin een directeur van een grote rederij zijn bedrijf weggeeft aan een wetenschapper, die alles weet van Erasmus, in ruil voor een trui van een Amerikaanse filmster. Biesheuvel weet het met zijn ogenschijnlijk eenvoudige taal, verassende wendingen en humor tot een prachtig verhaal te maken. Ben je nieuwsgierig naar de verhalen dan is naast het lezen van zijn bundels ook de podcast 'Het beste van Biesheuvel' een mooie tip! Hierin leest Biesheuvel zelf zijn verhalen voor.
Maarten Biesheuvel - De bruid ~ 198 pagina's
In het laatste weekend van januari las ik 'Het Proces' van Franz Kafka. Dit boek lag al langere tijd in de kast te wachten maar ik had er enige huivering voor. Ik was in de veronderstelling dat het zware kost en lastig te lezen zou zijn. Nu is het echt geen lichte kost en best een beklemmend boek, maar wel zeer goed te lezen. Het wereldberoemde boek gaat over Jozef K. die op de eerste bladzijde gearresteerd wordt zonder dat hem wordt medegedeeld waarvoor. Er volgt een proces dat even ondoorgrondelijk als absurd is. K. wordt van het ene kastje naar de andere muur gestuurd en telkens op- en afgescheept met niet te volgen wetten, regels en andere bureaucratische nonsens. Naast dat het beklemmend werd, was het bij vlagen ook een heel grappig boek. De meeste verbazing had ik bij de eerste zin van het laatste hoofdstuk dat start met: 'Aan de vooravond van zijn eenendertigste verjaardag - het was tegen negen uur 's avonds, de tijd dat het stil is op straat (...)'. Dat een boek uit 1935 zo actueel kan zijn had ik niet verwacht: a.s. woensdag word ik 31 en nog altijd geldt hier een avondklok vanaf negen uur 's avonds....
Franz Kafka - Het proces ~ 231 pagina's
Op de planning voor februari staat o.a. 'De verborgen geschiedenis' van Donna Tart. Dit. naar aanleiding van de laatste podcast van BoekenFM waar ze extreem lovend over deze roman waren. Meer hierover, en mijn leesvervaring, over een maand in 'Uitgelezen - februari 2021'.









Reactie plaatsen
Reacties
Boek coetzee van hans achterhuis